Angst loslaten

Een angst ben je niet. Een angst is niet van jou! Je draagt het hooguit met je mee. De Jassentechniek helpt bij angst.

angst-loslatenIedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en kan dus nuttig zijn als je jezelf moet beschermen.

Soms is iemand bang terwijl daar weinig of geen aanleiding voor is. Als de angst erg groot is of onnodig lang aanhoudt, kunt u daar in uw dagelijks leven veel last van hebben. U bent als het ware bang voor uw eigen angst en bang voor de situaties waarin uw angst naar boven komt. We spreken dan van een angststoornis.

Een angststoornis komt bij 8% van de mannen voor en bij 13% van de vrouwen. Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Een daarvan is bijvoorbeeld de gegeneraliseerde angststoornis.

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis maakt zich voortdurend erge zorgen over allerlei dingen uit het dagelijks leven, terwijl daar weinig aanleiding voor is. Vaak gebeurt dit onbewust. U zit bijvoorbeeld steeds in angst over uw werk, de kinderen, de vakantie, over wat u allemaal moet betalen of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Op wikepedia kun je lezen dat een angststoornis een psychische aandoening is die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als het welzijn van een persoon direct wordt bedreigd, maar ook als een persoon een situatie als bedreigend ervaart. Angsten kunnen kortdurend zijn, maar ook langdurend, soms zelfs levenslang. Als een angst geen reële grond heeft en de betrokken persoon er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis. Sommige van deze aandoeningen worden fobie genoemd. Angststoornissen zijn in de psychiatrie de meest voorkomende aandoeningen. Angst maakt ziek, verkrampt je en zorgt ervoor dat je vastzit in het leven.

Hoe komen we aan onze angsten?
Angst en onzekerheid komen mede voort uit een eerder - wanneer dan ook - doorgemaakte 'traumatische' gebeurtenis. Het gaat hierbij niet om de gebeurtenis zelf maar om de emoties die wij aan een gebeurtenis koppelen zoals angst, verdriet, onzekerheid, afwijzing, boosheid etc. Wanneer deze emoties onverwerkt zijn gebleven vormen deze als het ware een traumakristal in ons lichaam. Naast deze emoties wordt ook de totale herinnering van de situatie (kleuren, geuren, geluid, etc.) in ons onderbewustzijn opgeslagen. Wanneer we nu in ons heden geconfronteerd worden (via bijvoorbeeld tv, krant, of anderszins) met een vergelijkbare situatie of onderdelen hiervan, dan bestaat de mogelijkheid dat de opgeslagen emoties zich ontladen waardoor we dit trauma als het ware weer bewust opnieuw kunnen herleven. Daarnaast veroorzaakt angst, stress, spanning en onrust.

Effectief angst loslatenAngsten nemen wij ook - bewust of onbewust - zomaar over via de TV, media of copy and paste van de mensen om ons heen. Denk hierbij aan angst voor - financieel - tekort, spinnen, honden, water, vliegen en noem maar op!

 

Angst loslaten
Behandelingen binnen de reguliere gezondheidszorg leren ons vaak mentaal om te gaan met een angst. Regelmatig worden medicijnen ingezet om de fysieke en psychische symptomen te onderdrukken. Helaas lossen we daarmee het onderliggende probleem niet op.

Een angst ben je niet. Een angst is niet van jou! Je draagt het hooguit met je mee. Met de Jassentechniek kun je elke niet-voedende angst effectief loslaten. Hierdoor krijg je weer vertrouwen in jezelf en het leven krijgt. Hoe?

  • Angst loslaten | JassentechniekM.b.v. het boek 'De Jassentechniek'. In dit boek vind je alle achtergrond informatie over de ballast die wij met ons mee dragen en het Spelbord van het Totale Leven. Achterin het boek zit een CD met een Jassentechniek sessie. Met behulp van deze sessie kun je zelf een groot aantal jassen uittrekken waaronder de traumajas.
  • Je kunt een afspraak maken voor een individueel consult bij een van de erkende Jassentechniek therapeuten.
  • Of doe mee met een van onze Jassentechniek workshop en leer zelf de angsten die jij bij je draagt los te laten.

De Jassentechniek helpt je angst los te laten.

 

Index